Optocht


Download
Aanmeldingsformulier optocht 2024
Aanmeldingsformulier optocht 2024.pdf
Adobe Acrobat document 106.1 KB

Download
Reglement en voorwaarden optocht
Reglement en voorwaarden optocht Dolbott
Adobe Acrobat document 98.8 KB

DE ROUTE VAN DE OPTOCHT :

Zeddamseweg (opstellen) – Hoofdstraat – Zinderberg – Wijdeveld – Capt. Goodwinstraat – Molenweg – Lindeboom – Rozenpas – Hagelkruis – Molenweg – Rozenpas – Doetinchemseweg – Hoofdstraat – Van Marlestraat – Schoolstraat – Hamalandstraat – Bergastraat – Sportlaan – Zuiderstraat – Beekseweg (ontbinding richting Beek)


Als Dolbotters zijn wij trots dat wij op de zondag van ons carnavalsweekend een prachtige optocht mogen 

organiseren. Voor veel deelnemers is dit een van de hoogtepunten van het carnaval. Zij zijn trots om hun creaties, waar soms maanden werk inzit, te tonen aan het publiek. Toch snappen wij als vereniging dat de carnavalsoptocht voor sommige dorpsbewoners ongemak met zich mee kan brengen. Denk bijvoorbeeld aan de verkeersmaatregelen die er moeten worden genomen voor de veiligheid van zowel deelnemers als publiek. Via deze info willen we iedereen op de hoogte brengen van de benodigde maatregelen.

 

Verkeersmaatregelen

Het opstellen van de wagens gebeurt op de Zeddamseweg (tussen de rotonde en de kruising Boskant / Kelreweg). Daarom is deze weg vanaf 11.30 uur afgesloten voor al het verkeer. De wagens kunnen de opstellocatie bereiken door aan te rijden via de Boskant.

 

Vanaf 12.00 uur wordt de gehele bebouwde kom van Kilder afgesloten voor al het verkeer. De afsluitingen zijn bij de volgende kruisingen: Wehlseweg / Rinkomseweg, Rozenpas / Rozenpasweg (onder aan het viaduct), Doetinchemseweg ter hoogte van het Schuttersgebouw en Beekseweg / Boskant. Hier staan verkeersregelaars die al het verkeer tegen houden. Graag willen wij iedereen erop wijze dat deze verkeersregelaars hier vrijwillig staan. Mocht je vragen hebben over de verkeersmaatregelen kun je die stellen aan optocht@dolbotters.nl.

 

Voor de gehele route geldt een parkeerverbod. Indien je naar de optocht komt kijken kun je parkeren op het terrein van Schutterij Sint Jan of langs de kant van de weg op de wegen buiten de bebouwde kom (Beekseweg, Doetinchemseweg, Wehlseweg). Houd er bij het parkeren langs de kant van de weg rekening mee dat er op sommige plekken een parkeerverbod is. Dit parkeerverbod wordt aangegeven met de bekende borden. De politie kan hierop controleren! 

 

Vrijwilligers

De optocht kan niet worden georganiseerd zonder de hulp van vrijwilligers. Wij zijn er trots op dat vele dorpsbewoners hun steentje bij willen dragen aan het wel slagen van de optocht. Als vereniging kunnen wij altijd extra hulp gebruiken. Lijkt het je wat om te helpen als bijvoorbeeld wagenbegeleider of verkeersregelaar? Schroom dan niet om contact op te nemen met de optochtcommissie via optocht@dolbotters.nl.

 

Nieuw categorieën

Aankomend jaar hebben wij de categorieën van de optocht iets aangepast. De categorieën ‘trekkaren’ en ‘loopgroepen’ zijn vervangen voor ‘kleine loopgroep (groepen van 3 tot en met 9 personen) en ‘grote loopgroepen’ (10 personen of meer). Een loopgroep mag een ‘kar’ meenemen zolang deze ‘niet gemotoriseerd’ wordt voorgetrokken. Wordt de ‘kar’ voortgetrokken door een gemotoriseerd voertuig? Dan valt je aanmelding in de categorie ‘wagens’! 

 

Aanmelden optocht

Iedereen die wil deelnemen aan de optocht dient zich aan te melden. Dit geldt voor iedereen: wagens, loopgroepen, paren en enkelingen. Dit kan door bovenstaand aanmeldingsformulier in te vullen en op te sturen optocht@dolbotters.nl. Aanmelden kan tot en met zaterdag 20 januari. 

 

Controleren van de wagens

Alle wagens worden door ons als vereniging gecontroleerd op onder andere veiligheid. Het keuren van de wagens vindt plaats op zaterdag 27 januari vanaf 10.11 uur. Bij de keuring van de wagens worden de startnummers afgegeven.  

 

Afhalen startnummer enkelingen, paren en groepen

Enkelingen, paren en groepen kunnen hun startnummer ophalen op donderdag 1 februari tussen 20.00 en 22.00 uur bij Zaal Teunissen. 

 

Bouwlocaties

Voor wagenbouwers is het elk jaar weer een uitdaging om een plek te vinden waar zij als groep een wagen kunnen bouwen. De gemeenteraad van de gemeente Montferland heeft in oktober 2023 de zorgen over het tekort aan bouwlocaties uitgesproken. De gemeente is daarom samen met alle carnavalsverenigingen in overleg om te kijken hoe we (tijdelijke) bouwlocaties mogelijk kunnen maken. Om inzicht te krijgen in het daadwerkelijke tekort aan bouwlocaties zijn op het aanmeldingsformulier een aantal vragen gesteld aan de wagenbouwers over hun bouwlocaties. Met de antwoorden op de vragen proberen wij als vereniging 

inzicht te krijgen in het probleem van de bouwlocaties. Draag je de optocht ook een warm hart toe? En heb je 

misschien een ruimte voor een bouwgroep? Meld je via optocht@dolbotters.nl. Zo kunnen we je misschien in contact brengen met een groep die een locatie zoekt. Alleen samen kunnen we de optocht toekomstbestendig houden!