Oud-Hofdames


In het Dolbotterboekje 2017 hebben we aandacht geschonken aan de oud-Hofdames van onze vereniging. Hieronder het resultaat van onze zoektocht. 


Anita Thus-Lucassen

In Anita was in 1982 Hofdame bij Willy Mennings samen met Irma Keuben. Ze vond het altijd gezellig, ze kan zich nog herinneren dat ze last-minute is ingevallen voor een ander Hofdame. Anita woont in Beek samen met Emiel Thus, ze heeft een dochter van 20 en een zoon van 18 jaar. Ze is kapster en doet administratie.


Betsie van Hummel-Baars

Betsie was rond 1970 Hofdame bij Willem Thijssen en Herman Jansen. Ze deed dit samen met José van Dinther-Giesen, Marian Kalderhoven-Reijers, Marijke Thijssen, Tinke Roosendaal-Giesen en Ria Mokkink-Egging. Momenteel woont Betsie een de Groeneweg in Kilder, haar man Joop van Hummel is overleden. Ze heeft twee kinderen en drie kleinkinderen. Betsie heeft gewerkt bij uniformenfabriek Seezo in Keijenborg, momenteel is ze huisvrouw en doet ze vrijwilligerswerk. 


Ellen Burgers-van Dinther en Marloes van Dieten-Mulder

Ellen en Marloes zijn Hofdame geweest van 1996 tot en met 2000 bij Marcel Berendsen, Sander Lucassen, Willy Lucassen en Fred Borkus. Ze herinneren zich de gezelligheid, er werd veel gelachen en er werd veel drank geschonken, vooral de apfelkorn om warm te blijven tijdens de optocht. Marloes en Ellen spijbelden voor het Frühshoppen en gingen aan de groene pisang. Fred Borkus kon heel goed dansen, het was een geluk om bij hem Hofdame te zijn. Ze moesten wel luisteren naar ome Laurens (Buiting) en ome Bennie (Smits), zij letten altijd een beetje op hen tijdens de Carnavalsdagen. Ook hadden Laurens en Bennie altijd leuke opmerkingen, zo had Marloes veel moeite gedaan om er weer fatsoenlijk bij te lopen na een lange nacht en toen ze de kroeg binnen kwam lopen kreeg ze te horen: 'Het leeft....!'. Ellen woont nog steeds in Kilder samen met haar man Daniël Burgers en haar kinderen Tijn, Lenn en Evi. Ellen werkt als verpleegkundige. Marloes is getrouwd en woont samen met haar man en dochter Lieke in Opijnen, ze werkt als apothekersassistent in het ziekenhuis in Nieuwegein.


Esther Reijmer-Fielt

Esther is bij onze vereniging begonnen als Hofdame in 1982, als Hofdame is ze in 1989 gestopt. Esther is Hofdame geweest bij Willy Mennings, Bennie Burgers, Tonnie Büttner, Gerard van den Boom, Toon Arendsen, Gerard Koster, Jos Thijssen en Hewi Hendriks. Ze deed dit in het begin samen met Irma Keuben, later met Sandra van Schriek. De vereniging was toentertijd niet zo groot als dat het nu is. Tijdens de polonaises moesten ze verspreid door de zaal lopen, zodat het leek alsof ze een hele grote vereniging hadden. Zondagavond was er nog een balavond, toen waren er drie balavonden in plaats van twee. Om 12 uur was het afgelopen, maar niet voordat de pop, die drie dagen op de troon had gestaan, werd verbrand. Dit gebeurde in het parkje tegenover Residentie Teunissen onder leiding van de Kelremuzikanten. Esther herinnert zich nog dat Toon en Leida Thijssen voor de deur stonden met een grote bos rode rozen toen ze 21 jaar werd. Dit was een grote verrassing!

Esther is getrouwd met Theo Reijmer en heeft twee dochters, ze woont in Kilder aan de Lindeboom.  Ze is werkzaam als secretaresse bij Fysiotherapie Wehl-Beek.


Famke Philips-Jansen

Famke was in 1994-1995 Hofdame met Sanne Meenink bij Tonnie Meenink. Ze was speciaal gekozen als Hofdame, omdat haar vader Adjudant was. Ze vond de dagen erg snel gaan: het was kort, maar krachtig. Famke woont in Deurne (Noord-Brabant) samen met haar man Leon Philips. Ze is werkzaam als laborant voedingsmiddelentechnoloog. 


Irma Keuben

Irma was van 1981 tot en met 1986 Hofdame samen met Esther Reijmer-Fielt. Zij was Hofdame bij Willy Mennings, Bennie Burgers, Tonnie Büttner, Gerard van den Boom en Toon Arendsen. Irma vond het altijd erg gezellig. Ze woont nog steeds in Kilder en heeft een eigen bedrijf ‘Pegasus 

Paardensport’. Ze heeft vier kinderen, waarvan er nog één thuis woont. Ze heeft een relatie, maar woont niet samen.


Jeanette Kappert-Lenting

Jeanette was van 1977 tot 1979 Hofdame bij Jan Büttner en Flip Hoffs samen met Gerda Elshof-Ruttger. Jeannette komt uit Doetinchem en was niet echt opgegroeid met Carnaval. Jeanette was ongeveer 12/13 jaar toen ze Hofdame was en vond het vooral erg vermoeiend, in haar ogen werd er vooral veel gedronken. Bij haar oom en tante werd overdag ‘Bokkum’ (haring) gegeten, zodat je ’s avonds genoeg dorst had. Jeannette heeft op veel plekken gewoond, op dit moment woont ze in Doetinchem. Ze is 32 jaar getrouwd, heeft drie kinderen en twee kleinkinderen. Ook heeft ze nog een pleegdochter van 11 jaar in huis wonen. Ze is kapster geweest, ze heeft in een damesmodezaak gewerkt en bij de Nuon gewerkt. Momenteel doet ze vrijwilligerswerk, ze is voorzitter van de jeugdcommissie van de korfbalvereniging en past op de kleinkinderen. 


José van Dinther-Giesen

José is in 1972-1973 Hofdame geweest bij Willem Thijssen. Ze deed dit samen met Marijke Thijsen, Tineke Roosendaal-Giesen, Betsie van Hummel-Baars en Marian Kalderhoven-Reijers, tijdens het Carnaval is Ria Mokkink-Egging ingevallen. In die tijd was het erg gezellig, er werd een kroegentocht gehouden. Tijdens de kroegentocht werd ook de Olde Beth aangedaan, hier deed José haar eerste dansje. José woont nog steeds in Kilder, haar man Albert van Dinther is overleden. Ze is trotse moeder en oma van drie kinderen en tien kleinkinderen. José is gezinsverzorgster en ze heeft in een modezaak gewerkt. 


Kristel van Raaij

Kristel is van 2000 t/m 2011 Hofdame geweest bij Wilco Smits, Robert Mulling, Harry Koster, Paul Hermsen, Theo Stienissen, Richard Giesen, Jeroen Kremer, Michel Elshof, Barry Burgers, Vincent Derksen en Marco Visser. Ze deed dit eerst samen met Marloes van Dillen, later met Marinka Reijmer. De Carnavalsdagen gaan er nog ongeveer hetzelfde aan toe als nu, Kristel vond het een super leuke ervaring om hofdame te zijn.  Kristel werkt in de kinderopvang en is onlangs voor zichzelf begonnen met DOETT!, ze verzorgt workshops. Ze woont op zichzelf in Doetinchem. 


In memoriam

Leonie Gerritsen

Leonie was in 1992, 1993, 1994 en 1996 samen met Mirella Giesen-Smits Hofdame bij Theo Reijmer, Theo Tiemissen, Gerard Krüs en Laurens Buiting. Ze beleefde altijd erg veel plezier aan de Carnavalsdagen. Leonie heeft bij Bongers en Lemmers in Gaaderen gewerkt, ze woonde met haar vriend in Doetinchem. Leonie is in 2007 op 30-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.


Marian Kalderhoven-Reijers

Marian was Hofdame in 1971 en 1972 bij Cor Jansen en Willem Thijssen. Ze was Hofdame met Marijke Thijsen, Tineke Roosendaal-Giesen, José van Dinther-Giesen en Betsie van Hummel-Baars. Ria Mokkink-Egging is ingevallen tijdens de Carnavalsdagen. Ze heeft het altijd heel gezellig gehad in Kilder. Ze hebben als eerste zelf een dansje ingestudeerd op de melodie van Schöne meid, het was hilarisch. Marian woont op dit moment in Didam en is voedingsassistentie in het Rijnstate ziekenhuis. Ze is getrouwd, heeft twee kinderen en vijf kleinkinderen. 


Marinka Reijmer

Marinka was Hofdame van 2005 tot en met 2015 bij Richard Giesen, Jeroen Kremer, Michel Elshof, Barrie Burgers, Vincent Derksen, Marco Visser, Jurgen Span, Rob Hendriks, Mario te Kaat en het laatste jaar bij haar ouders, het Prinsenpaar Theo en Esther Reijmer. Eerst was ze samen met Kristel van Raaij Hofdame, de laatste jaren samen met haar zus Laurie Reijmer. Ze is bij veel verschillende Prinsen Hofdame geweest en ze heeft van alles meegemaakt. Een afsluitend etentje in de stad met het Prinsenteam, een niet-drinkende Prins die een broodje kroket gaat halen in Wehl tijdens het Frühshoppen, een bos bloemen op haar verjaardag van de Prins, een zingende Prins die een eigen cd uitbrengt tot een Prins die na vier dagen Carnaval Marinka en Laurie nog niet uit elkaar kan houden. Elk jaar was weer anders! Marinka woont in Kilder, ze werkt als logopediste in haar eigen praktijk in Doetinchem. 


Marloes van Dillen

Marloes was van de Pronkzitting in 2000 tot en met het Carnaval in 2005 Hofdame samen met Kristel van Raaij. Ze was Hofdame bij Wilco Smits, Robert Mulling, Harry Koster, Paul Hermsen en Theo Stienissen. De Carnavalsdagen verliepen ongeveer hetzelfde als nu, van vrijdagochtend tot maandagmiddag een vol programma met veel gezelligheid. Marloes ging in 2003 samen met haar ouders naar Teunissen voor de Pronkzitting. Ze weet nog goed dat haar vader net daarvoor mooie, nieuwe zwarte schoenen had gekocht. Marloes vroeg nog waarom hij deze niet had aangetrokken naar de Pronkzitting. Een vaag antwoord volgde en ze dacht er verder ook niet meer aan. De Pronkzitting begon en de oud-Prins trad af. Vervolgens het bekendmaken van de nieuwe Prins, wat toch altijd wel weer spannend was. Maar dit keer was ze vooral perplex, één van de Adjudanten was namelijk Martien van Dillen! Marloes wist van niets, nog lang heeft ze aan moeten horen hoe verbaasd ze had gekeken. Na het omkleden kwam Martien aan, met zijn nieuwe schoenen! Marloes woont samen met Stephan aan de Cedric Mardonstraat in Kilder, ze is leerkracht in het speciaal basisonderwijs.


Mirella Giesen-Smits

Mirella is in 1992, 1993, 1994 en 1996 Hofdame geweest bij Theo Reijmer, Theo Tiemissen, Gerard Krüs en Laurens Buiting, ze deed dit samen met Leonie Gerritsen. Ze herinnert zich vooral de gemoedelijke sfeer en gezelligheid. Vooral op zondagmorgen met de Kelremuzikanten de Prins ophalen vond ze geweldig en dan ’s middags de prachtige optocht door Kilder. Vier dagen op pad samen met haar vader, genietend van een mooi feest. Mirella en Leonie hadden Laurens Buiting beloofd om terug te komen als hij Prins zou worden, in 1996 hebben ze dit waargemaakt en hebben ze een heel leuk Carnavalsjaar beleefd. Mirella woont aan de Hamalandstraat in Kilder, samen met haar man Richard Giesen en haar kinderen Sem en Lieke en hun hondje Nicky. Mirella is medewerker financiële administratie bij Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen. Rikie Thijssen-Elshof en Ria Elshof

De zussen Rikie en Ria zijn in 1963-1964 Hofdame geweest bij Theet Derksen, destijds werden de Hofdames nog dansmarietjes genoemd. Ze kunnen zich nog herinneren dat ze al zingend op het biljart bij Overgoor stonden, daar werd destijds het Carnaval gevierd. In die tijd was er op zaterdagavond een balavond en op zondag een optocht met ongeveer drie wagens. Het was echt een kinderoptocht, er deden weinig volwassenen mee. Rikie vertelt dat ze op de hete pook van de kachel was gaan staan met haar voeten. De blaren zaten eronder, maar ze moest en zou naar het Carnaval gaan. Ze deed daarom veel watten in haar laarzen om toch te kunnen dansen, ze had er alles voor over! Rikie woont in Zeddam. Haar man Jos Thijssen is overleden, samen hebben ze een dochter. Ria heeft twee dochters, Sabine en Patricia, en een zoon, Patrick.


Ria Mokkink-Egging

Ria was Hofdame bij Willem Thijssen in 1972-1973, samen met Betsie van Hummel-Baars, José van Dinther-Giesen, Marian Kalderhoven-Reijers, Marijke Thijssen en Tineke Roosendaal-Giesen. Op dit moment is Ria huisvrouw en past ze op haar kleinkinderen. Ze is getrouwd met Hans Mokkink, heeft twee kinderen en vier kleinkinderen. 


Sandra Limbeek-Siebes

Sandra kan zich niet veel meer herinneren van haar tijd als Hofdame. Ze dacht dat ze rond 1981 Hofdame is geweest, maar ze weet niet meer bij welke Prinsen. Ze was samen met Manuela Derksen Hofdame van De Dolbotters. Momenteel woont Sandra in Zeddam, ze is getrouwd en heeft twee kinderen. Ze is werkzaam in de zorg.


Sandra Schriek-Jansen

Sandra is samen met Esther Reijmer-Fielt Hofdame geweest, ze is in 1986 bij Gerard Koster begonnen. Ze kan zich 

herinneren dat ze het één jaar alleen heeft gedaan, omdat Esther zwanger was. Ze nam altijd een week vrij en daardoor kon ze onbezorgd feesten, ze heeft een geweldige tijd 

gehad als Hofdame. Sandra heeft tot 1995 in een supermarkt in Hummelo gewerkt. In 1994 is ze getrouwd en in april 1995 zijn ze naar Ontario in Canada verhuisd om daar een melkveebedrijf te beginnen. Ze hebben het goed in Canada en het bedrijf groeit door. Sandra heeft drie 

kinderen, Ryan van 17 jaar, Zoë van 11 jaar en Romy van 8 jaar.


Sanne Meenink

Sanne was samen met Famke Philips-Jansen in 1994-1995 Hofdame bij haar vader, Tonnie Meenink. Sanne herinnert zich nog dat dat jaar een uitzondering was. Haar vader wilde graag zijn eigen Hofdames, dus Sanne en Famke werden ingeschakeld. Ze herinnert zich vooral de kou en dat ze daarom veel Jägermeister dronken (ze waren 14!). Sanne woont nu in Deventer samen met haar vriend Edwin en haar twee lieve stiefkinderen, ze is programmeur van een leuk klein theater in Deventer. 


Tineke Roosendaal-Giesen

Tineke was in 1972-1973 Hofdame bij Willem Thijssen samen met Betsie van Hummel-Baars, Marian Kalderhoven-Reijers, Marijke Thijssen en José van Dinther-Giesen. Toen waren de Hofdames ook dansmarietjes, ze hebben tijdens de 

Carnavalsdagen een dansje ingestudeerd en opgevoerd. 

Tineke woont in Beek, ze is getrouwd en heeft twee 

kinderen en één kleinkind. Ze werkt als ambulant 

woonondersteuner.  


Truus ten Haaf

Truus is in 1965-1966 Hofdame geweest bij Henk Menning samen met Ria Elshof en Rikie Thijssen-Elshof. Truus woont aan de lindeboom in Kilder, ze heeft een dochter en twee 

kleinkinderen.